
Vad är webben?
Webben eller world wide web (www) som det egentligen heter är en tjänst och ett system som skapar webbsidor och webbplatser enkelt tillgängliga för användarna via internet. Tjänsten sammanlänkar dokument och filer som webbsidor och webbplatser genom hypertexter (klickbara länkar), och skapar därför ett av dessa där det är enkelt att navigera runt i.

Webbens uppkomst?
Webben är ett system som skapades av engelsmannen Tim Berners-Lee för forskningscentret CERN i Schweiz. Anledningen var att kunna göra det möjligt för att enkelt dela ut information och texter som forskningsrapporter och tekniskt material inom forskningscentret. Flera av dessa texter hänvisade till annat material och med hjälp av www kunde dessa material sammanlänkas via hypertexter (klickbara länkar) och användaren kunde själv klicka på länkarna för att komma till den text de vill komma åt. Det skapades då interaktiva webbsidor
Ideen för webben presenterades den 12 mars 1989 och förverkligades året efter den 20 december 1990 när Tim Berners-Lee skapade den första webbplatsen. Den första webbplatsen släpptes för allmänheten den 6 augusti 1991. Från början var webben ett system som var intressant för universitet, institutioner och myndigheter som såg webben som ett system för att tillhandahålla stora mängder data och material men idag är det betydligt större.

Webbens utveckling?
60-talet
Under 1960-talet lades grunden för framtidens IT-utveckling, långt innan internet fanns. Sovjets satellit Sputnik fick USA att vilja satsa stort på försvarsforskning och myndigheten ARPA grundades. Datorerna som fanns tog upp hela salar men iden om ett sammankopplat nätverk mellan datorer formulerades 1963 och i slutet av årtiondet skickades det första meddelandet på Arpanet ( världens första fungerande paket växlande nätverk)
70-talet
Utvecklingen av Arpanet fortsatte under 1970-talet, föregångaren till dagens internet. Under den tiden så gjordes tekniska framsteg i både USA och Sverige, och världens första mail skickades 1971. Under årtiondet så dök de första hemdatorerna och spelkonsolerna upp. I slutet av årtiondet skapade Jacob Palme KOM-systemet som var ett slags chattrum.
80-talet
Utvecklingen rusade framåt under 1980-talet, och datorerna blev allt mer populära. Journalisten Lars Orup försökte sig på dataintrång och protokollet TCP/IP blev standard för internets infrastruktur. Björn Eriksen registrerade .se-domäner och tog 1983 emot det allra första mejlet till Sverige.
90-talet
Under 1990-talet började det hända grejer, internet blev något som allt fler kände till och använde sig av. Webben kommer och webbläsaren Mosaic. 1994 mejlar statsminister Carl Bildt med USAs president Bill Clinton och portaler som passagen och torget hjälper svenskarna ut på nätet. Och år 1996 blir internetpaketet årets julklapp.
2000-talet
I början på det nya årtusendet blir bredband ett modeord och internet blir snabbare, men framförallt så får allt fler fast uppkoppling. År 2000 hade ungefär 50% tillgång till internet i hemmet och 2009 ligger den statistiken på 81%. Nu började man hänga på communities och ta del av en större mängd innehåll. Nu läser man bloggar, delar roliga bilder och tankar hem film och musik.
2010-talet
Nu är har internet blivit mobilt på riktigt. Smarta telefoner gör att vi kan konstant vara online och nya sociala medier för mobilen dyker upp som Instagram och Snapchat. Men avslöjanden av massövervakning och flertalet data skandaler gör att allt fler blir skeptiska över digitaliseringen.
2020-talet
Coronapandemin sveper sig över världen och gör att allt fler blir tvungna att studera och jobba hemifrån vilket driver på digitaliseringen av samhället. År 2020 använder 96% av svenskarna internet och det finns över 1,5 miljoner aktiva .se-domäner.
Webben i samhället?
Webben har idag blivit en del av samhället, och har ett stort inflytande och påverkan på samhället eftersom att miljontals människor globalt använder sig av webben dagligen. Att surfa på webben och att ta del av innehållet har blivit en del av vardagen för många människor och detta har påverkat samhället i stort. Både kommunikation och information har i stort sett flyttats till webben, och att finnas och synas på olika plattformar har blivit allt viktigare. Vilket visar på att vårt beteende har förändrats på grund av webben.
Webbens största påverkan på oss har helt enkelt varit kommunikationen. Människor över hela världen kan tala med varandra genom några enstaka knapptryck. Detta gör det möjligt för information att sprida sig över hela världen, organisationer kan lätt bildas och människor har lättare att få sin röst hörd. Eftersom att kommunikation aldrig varit lättare eller snabbare så har det blivit möjligt för fysiska varor och tjänster att bli digitala, vilket har lett till snabbare hantering men även till att färre resurser krävs och sparas då på miljön.
Det har heller aldrig varit lättare för människor att ta reda på informationen, utan tack vare webben kan vem som helst söka information om nästintill vad som helst. Människor lär sig mycket mer än vad de gjort annars, vilket gör att människor har möjlighet till att utbilda sig på nya sätt (som på distans). Men människor är inte lika sociala som förut och en orsak till detta är att kunna tala med varandra över webben, detta har lett till att fler tappar den sociala förmågan.